Trivselregler
För dessa trivselregler gäller att:
- De är komplement till lagar och stadgar.
- Styrelsen beslutar om och antar trivselregler.
- Grundläggande respekt och hänsyn skall visas grannar emellan.
- Överträdelse kan medföra förverkande av nyttjanderätten av lägenhet som innehas med bostadsrätt.
Trivsel och gemensamma ytor
Ett omfattande arbete är nedlagt på att ge området en enhetlig och trevlig karaktär. Alla boende kan hjälpas åt att bevara trivsel och exteriören.
Tänk på dina grannar
Viss hänsyn behövs i ett bostadsområde där många ska leva och samsas. Dämpa därför ljudet från exempelvis TV och radio framför allt tidigt på morgonen, sent på kvällen och under natten. Tänk också på grannarna om du har gäster hemma eller spelar instrument.
Trivselregler
- Bostadsrättshavaren skall vara aktsam om och vårda egen lägenhet samt föreningens egendom i övrigt.
- Hur felanmälan hanteras kan du läsa om under fliken "Felanmälan". Om det efter kl. 16:00 uppstår en skada av allvarligare karaktär som behöver åtgärdas omgående, kontakta jouren på tel: 020-731 731 och informera styrelsen. info.brfslussen@gmail.com
- Felanmälan skall även göras om vattenkranar visar sig otäta eller om avlopp blivit tilltäppta.
- I lägenheter får inte utföras sådant arbete som kan störa övriga lägenhetsinnehavare eller bedrivas yrkes- eller affärsverksamhet utan styrelsens medgivande.
- Rökning är inte tillåten på balkonger eller vid entréer p g a att tilluften tas in under fönstren. Rökning undanbedes i möjligaste mån på innergården. Fimpar och snusprillor läggs på avsedd plats, mao. får ej kastas på gemensamma utrymmen eller gården.
- Sophantering skall ske enligt anvisningar. Paketera sopor och dylikt väl innan de läggs på därför avsedd plats.
- Ingen förvaring får ske i trapphusen, pga. brandrisk.
- Vintertid skall tillses att frysskada på vattenledning ej uppstår på grund av att fönster eller dörr lämnats öppna. Vattenkran får ej lämnas öppen, detta gäller även om vattnet är avstängt.
- Om djur bor i lägenheten skall dessa tillses så att de inte förorenar, gör ofog eller för oljud. Djur får vistas på gården men inte rastas.
- De särskilda föreskrifter som gäller TV-anläggningen skall följas. Utomhusantenn eller parabol får ej sättas upp utan styrelsens medgivande. Ansökan skall vara skriftligen.
- Markiser, altaner, plank och staket, samt övriga anordningar, får sättas upp endast om de beträffande färg, form och utförande i övrigt godkänts av styrelsen. Ansökan skall vara skriftlig.
- Montering av armaturer, vädringshängare, markiser o dylikt i putsad fasad får ej göras utan styrelsens godkännande. Ett ingrepp i fasader av puts kan påverka dess täthet. Vid håltagning i fasaden måste hålen tätas med åldersbeständig fogmassa, som är godkänd för att appliceras på putsade ytor. Infästningen får inte vibrera i fasaden för då håller inte fogmassan. Styrelsen har rätt att anmoda medlemmen att demontera felaktigt monterad utrustning i putsad fasad eller utföra demontering på medlemmens bekostnad.
- Skyltning genom anslag utanför lägenheten får ej ske utan styrelsens medgivande.
- Bostadsrättshavaren skall rätta sig efter övriga särskilda föreskrifter som utfärdats av styrelsen.
- Vid utförande av musik eller användande av TV, radio eller annan motsvarande utrustning i lägenheten efter kl. 22:00 och före 07:00 skall tillses att andra inte störs därav.
- När det gäller grillning på balkonger och uteplatser följer föreningen Räddningsverkets rekommendationer att grillning med öppen låga, kol och gasol, är förbjudet. Grillning med el-grill tillåts.
- Undvik att gå och cykla över gräsmattor och planteringar. Framförande av motorfordon över gräsmattor och planteringar får ej förekomma.
- Dessa ordningsregler skall likaså iakttas av bostadsrättshavarens familj och gäster och dem som av honom/henne inryms i lägenheten.
- Tänk på att inte lägga ut mat till fåglar på balkonger, fönsterbleck eller innergården. Fåglarna är vackra att se på, men tyvärr skräpar de ner en hel del. De tappar även mat, som sedan lockar råttor och möss till huset.
Trapphus
Parkera inte barnvagnar eller cyklar i trapphuset eftersom detta kan försvåra utrymning och förhindra framkomlighet.
Levande balkong och uteplats
För att göra balkongen eller uteplatsen lite extra trevlig är det många som vill sätta upp ett balkongskydd eller en markis. Tänk på att markiserna endast kan fästas där det är förberett för detta, kontakta din styrelse för mer information. Det krävs beslut från styrelsen innan de sätts upp, läs mer på bostadsrättsföreningens hemsida.
För att glasa in en balkong/uteplatser i markplan krävs styrelsens godkännande samt bygglov.
Vill du sätta upp blomlådor gör du det på insidan av balkongen. Vädra kläder eller hänga tvätt kan man göra på balkongen, men inte piska eller skaka mattor då dammet kan flyga in i någon annans lägenhet. Många människor är allergiker eller astmatiker och får kraftiga besvär av rök. Därför är inte rökning tillåten på din balkong eller uteplats eftersom röken sugas in i grannarnas lägenheter.
För att minska risken för fuktangrepp på fasaden är det viktigt att snöröja på balkongen/terrassen närmast fasaden. Detta gäller speciellt för Dig som har balkong eller terrass utan tak. Enligt föreningens stadgar skall Bostadsrättshavaren på egen bekostnad hålla lägenheten jämte tillhörande utrymmen i gott skick. Detta gäller även marken, balkongen, terrassen och uteplatsen på gårdsbjälklag, om sådan ingår i upplåtelsen.